Catalan CA French FR German DE Russian RU Spanish ES
By / 13th març, 2017 / Cultura / Off

Montblanc

ENDINSA'T A MONTBLANC AMB ELS GUIES TURÍSTICS
Cada dia de la setmana tens la possibilitat de conèixer la història, les anècdotes i les tradicions que fan de Montblanc una #VilaAmbCaràcter.

Recorregut
Punt de trobada i inici de la visita a l'Oficina de Turisme, davant la Catedral del Vi de Montblanc on el guia dona la benvinguda als participants i indica les mesures i recomanacions de seguretat sanitària que cal seguir al llarg de la visita.
Es visitaran els espais més emblemàtics i es passejarà pels principals carrers i places com a la plaça Major o la plaça de Santa Maria per contemplar la popularment coneguda Catedral de la muntanya. El recorregut acabarà amb la visita a una torre de la muralla (la de Pere III) i un tram del pas de ronda (el que arriba a la torre-portal de Sant Jordi).

El recinte emmurallat més ben conservat de Catalunya
El recinte emmurallat

Construcció:
Segle XIV

Característiques:
Té un perímetre de 1.500 metres, amb una trentena de torres. El material utilitzat va ser pedra, argamassa i tàpia en alguns llocs. En els angles de les torres, però, s'utilitzaren carreus regulars de pedra. El recinte està format per quatre trams i antigament només hi havia quatre portals d'entrada situats segons els punts cardinals: el portal de Sant Antoni, el portal de Sant Francesc, la torre-portal de Sant Jordi i la torre-portal de Bové. Les torres són de base rectangularm cobertes per tres costats i deixen la part interior descoberta, excepcionalment una torre té base pentagonal, la torre dels Cinc Cantons. Com a mitjà defensiu s'utilitzaven les espitlleres, les portes llevadisses situades entre els merlets i en algun cas també tenen matacans.

Història:
Es construí seguint el procés de fortificacions de les principals viles ordenat per Pere III el Cerimoniós amb motiu de la guerra contra Pere el Cruel de Castella. Participaren en la seva construcció els habitants de Montblanc i de la vegueria. A causa del gran nombre de conflictes bèl·lics que se succeïren a la vila durant els segles XV i XVIII el recinte perdé la seva funcionalitat defensiva i les autoritats municipals decidiren arrendar les torres i els fossars per al pasturatge dels animals. La construcció d'immobles aprofitant la muralla deixà el recinte en males condicions. A partir de 1971 es començà la recuperació.

Les visites s'han de concertar amb antelació a l'Oficina de Turisme